Boek nu al je vakantie

naar de Spaanse zon 
fietsen-wandelen-cultuur

Meer info?

Natuur- en cultuurreis op Sri Lanka

1 tot 14 april 2018 

Meer info?

Herdenking Wereldoorlog I

herdenk mee het einde van 14-18 
al stappen, fietsend of kamperend

Meer info?
Fietsen in de Ardèche, Frankrijk (16 tot 24 juni 2018)

De cyclo l'Ardéchoise is een jaarlijks evenement in een bergachtige omgeving waar 14.000 fietsers aan deelnemen. Elk dorp waar je passeert is feestelijk versierd. Inwoners zorgen voor bevoorrading met lokale accenten en scheppen een unieke sfeer. Je waant je prof.

Beschrijving

De cyclo l’Ardéchoise is het grootste fietsevenement van Frankrijk en bestaat 25 jaar. Er worden 6 verschillende parcours aangeboden. Inwoners van de vele kleine dorpen langs de wegen van de l’Ardéchoise leven maandenlang toe naar dit evenement. Deelnemers worden enthousiast begroet en aangemoedigd en een bevoorrading met lokale specialiteiten wordt je regelmatig aangeboden. Rondom dit evenement organiseren wij een heerlijke fietsvakantie waarbij je optimaal toeleeft naar de grote dag van de l’Ardéchoise. We overnachten in hotels of vakantiehuizen. Wanneer nodig verwachten we je hulp bij het klaarzetten van ontbijt of lunch. Voor het diner gaan we op restaurant.

Dag tot dag

De cyclo l'Ardéchoise is het grootste fietsevenement van Frankrijk en bestaat 25 jaar. Er worden 6 verschillende parcours aangeboden. Inwoners van de vele kleine dorpen langs de wegen van de l’Ardéchoise leven maandenlang toe naar dit evenement. Deelnemers worden enthousiast begroet en aangemoedigd en een bevoorrading met lokale specialiteiten wordt je regelmatig aangeboden.. Rondom dit evenement organiseren wij een heerlijke fietsvakantie waarbij je optimaal toeleeft naar de grote dag van de L’Ardéchoise.

Dag 1: Aankomst in Joyeuse, in de zuidelijke Ardèche (met eigen vervoer of met minibusje). Welkomstmeeting. Diner.

Dag 2-4: We fietsen drie prachtige tochten in twee tempogroepen (23 km/u, 25 km/u) waarbij we dagelijks 85 tot 130 km afleggen naargelang de groep. We verkennen de buurt van Bessèges, de Gorges de l’Ardèche en het Massif van Tanargue. De verkeersarme en uitstekende fietswegen, de soms pittige cols, adembenemende uitzichten, het mediterrane klimaat en de gemoedelijke sfeer van Zuid-Frankrijk zorgen voor eindeloos fietsplezier.

Dag 5: Na het ontbijt rijden met de wagen naar Sattilieu, een rustig dorpje in het noorden van de Ardèche. Liefhebbers kunnen er nog een korte rit maken. 

Dag 6: We voorzien terug dezelfde tempogroepen en afstanden als de voorbije dagen en verkennen les Montagnes de l’Ardèche. We maken ons klaar voor het grote 2-daagse evenement ‘l’Ardéchoise’

Dag 7:We fietsen mee met de organisatie van l’Ardéchoise. Het is dag 1 van de ‘Vélo–Marathon’ (278 km) of ‘Les sucs’ (235 km). De totale afstand fietsen we in twee dagen (in twee tempogroepen). De sfeer onderweg is uniek.

Dag 8: Het hoogtepunt van deze fietsvakantie: dag 2 van de l’Ardéchoise. We passeren langs een hele reeks dorpjes waar we overal worden aangemoedigd om de resterende kilometers af te leggen. Tijd om te genieten van een uniek evenement en een mooie sportieve prestatie!

Dag 9: Na het ontbijt terugreis naar België.

Data en prijzen

Datum:van 16/06/2018 tot en met 24/06/2018 Aantal dagen: 9

Prijs:

 • Prijs p.p.(basis= tweepersoonskamer): € 1.095
 • Toeslag single: op aanvraag
 • Korting leden Pasar/kwb: € 25 p.p.
 • Vroegboekkorting tot 31/12/2017: € 10 p.p.

Inclusief

 • 8 overnachtingen in halfpension
 • Inschrijving en pakket Ardéchoise 2018
 • Fietscadeau: fietsshirt of polo of Wowow-pakket (fluo rugzakje, fluo fietskousen, magneetlicht)
 • Nederlandstalige fiets- en reisbegeleiding
 • Assistentie met volgwagens
 • Ruime bevoorrading en picknick tijdens fietsdagen (uitgezonderd dag 7 en 8)
 • Deelname 1 oefentocht vooraf (info volgt na inschrijving)
 • Transport eigen fiets en bagage vanuit België
 • Deelnemersbrochure

Exclusief

 • Reis heen en terug (kostendelend rijden mogelijk)
 • Dranken bij maaltijden
 • Eventuele toeristentaks (ter plaatse aan hotel te betalen)
 • Reisbijstandsverzekering
 • Annulatieverzekering (facultatief): 4% reissom
 • Persoonlijke uitgaven en fooien

Praktisch

 

Logies: We overnachten in gîtes of vakantiehuizen. Bij het klaarmaken van het ontbijt en de lunch verwachten we je hulp, voor het diner gaan we op restaurant.

Vervoer ter plaatse: niet van toepassing

Fietsniveau: 4 fietsjes (wielertoeristen).

Fiets: Eigen fiets wordt met vrachtwagens heen en terug gebracht.

Belangrijke bagage: Dagrugzak. Een uitgebreide bagagelijst staat in de deelnemersbrochure.

Afstand: Brussel - Joyeuse: 830 km

Belangrijk

Reisformaliteiten: Een gewone identiteitskaart volstaat. Tip: Maak een kopie van je reisdocumenten en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, zal je op de Belgische ambassade/consulaat sneller geholpen zijn. Je kan ook de reisdocumenten inscannen en naar je eigen e-mailadres sturen. Zo kan je er altijd aan.

Geld: Euro.

Gezondheid: Een normale conditie.

Verzekeringen:

 • Annulatieverzekering: Hiermee verzeker je dat verschuldigde bedragen bij annulering (om geldige redenen) aan je worden terugbetaald. Dit geldt ook voor niet opgenomen vakantiedagen door vroegtijdige terugkeer van de reis (zie rubriek verzekeringen voor meer info).
 • Een reisbijstandsverzekering is heel sterk aanbevolen. 

Extra

 • Klimaat: Er heerst er een landklimaat met mediterrane invloeden. De zon schijnt er overvloedig en ook de winters zijn niet erg koud. Grote temperatuurverschillen kunnen er wel ontstaan door de Mistral. Deze harde wind blaast koude lucht vanaf het centraal massief wat de temperatuur zo af en toe kan doen dalen. De gemiddelde temperatuur ligt in juni rond 25 graden Celsius.
 • Tijdsverschil: Voorzien, datum nog niet gekend.
 • Infodag: geen
 • Goed om weten! Bij voldoende interesse wordt gezamenlijk vervoer met een minibusje vanuit enkele centrale opstapplaatsen georganiseerd. Kostprijs hiervoor wordt later afgesproken.

Reisverslag 2017

"Zot van A"

Reisverslag fietsreis Ardèche (10 tot 18 juni 2017)

door Nico Cannie

Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2017. Twee dagen die al lang op voorhand in het paars aangekruist stonden in onze agenda’s. A-day. De dagen van de Ardèchoise. Om de benen wat op te warmen, optimaal te kunnen hydrateren en de sfeer op te snuiven besloten we al een week eerder af te reizen naar het Zuiden.

Het lanceerplatform voor het West-Vlaamse minibusje lag in Wevelgem. Iedereen stond te popelen om enkele uren vastgeketend te zitten in een kleine ruimte. Iedereen, behalve onze kapitein. Onze grote roerganger moest nog de oversteek van dromenland maken. Een straffe kop koffie verder zette de groep van Godfried zich in beweging.

Op de eerste tussenstop was er een meet & greet met minibusje 2 dat er zonder muizenissen vanonder gemuisd was vanuit Mechelen. 

Het thema van de reis werd al snel duidelijk toen dankzij een sublieme last-minute WC-aflossing van Jef en Dirk ook de herstart vertraging opliep: pianekes aan. Het leven gaat al snel genoeg. 

Na een vlotte rit arriveerden we in ons eerste basiskamp te Casteljau. De gites werden ingepalmd. Op de marktplaats wapperde de Govakavlag. Het openluchtzwembad lag er verleidelijk bij in de warme vroegzomerzon. De Wevelgemse connectie besloot al snel tot een eerste doorgedreven duurtraining: zo lang mogelijk in het zwembad blijven zitten. Luc klopte Roel, Helmut en Kris in deze langgerekte sprint. Onze andere Christ had er intussen zowaar al een zweetrit op de fiets opzitten. 

Na een eerste briefing en exploratie van de voorraadfrigo in ons headquarter, kregen we al onmiddellijk onze C4. Niet het papier. Wel een pizzeria in open lucht, met schone bediening. De sprankelende kir met kastanjetoets opende de tafelgesprekken. Iets later vond ook (de Porsche van) Peter L ons in dit hol van Pluto.

Zondag 11 juni 2017 - Ster van Bessèges

De eerste dagen wilden we vanuit Casteljau de zuidelijke Ardèche verkennen. Ardèchekenner Godfried was parcoursbouwer van dienst. Op vaderdag presenteerde hij ons de ster van Bessèges. Onze grote leider deelde na het ontbijt de eigenhandig knap gemaakte geplastificeerde dagkaartjes uit met het profiel van de rit.

Met een vermoedelijke vertraging van 20 minuten klikten we ons vast in de pedalen. Al gauw slingerden we rustig naar boven door het geleidelijk oplopende Bois des Paiolive. Ideaal om de spieren los te gooien na de lange autorit. Na een tiental kilometer kregen we in Les Vans onmiddellijk een examen voorgeschoteld. Wat hadden we vandaag geleerd? Ten eerste dat het in de Ardèche niet vlak is. Ten tweede dat het er nogal veel kronkelt. En ten derde dat we net gestopt waren aan het (toenmalige) restaurant Likoké van Piet Huysentruyt.

Intussen waren de 4 musketiers Yves, Rik, Helmut en Peter al van bij de start het noorden kwijtgeraakt in het zuiden van de Ardèche. Gelukkig geraakten ze al snel weer op het goede spoor en konden ze verder zoeken naar meerwaarde.

Na goed 25 km kregen we de eerste en enige officiële col van de dag voor de wielen. De col de Péras. Goed voor 8 km klimmen met een hoogteverschil van zo’n 450 meter. Een onregelmatige klim, met vooral in het begin een barslecht Belgisch wegdek. Het was even zoeken naar het juiste spoor en het juiste klimritme. Op de top zorgde Johan voor de eerste koersbananen van de week. De temperatuur bleef intussen stijgen.

We daalden tot aan de rivier La Cèze om na een vlot lopend stuk met enkele kleine tussenhobbeltjes in Bessèges te landen. Daar bleek een cyclo bezig te zijn, waardoor we even geblokkeerd werden en de camionette van Johan ons spoor bijster dreigde te geraken. Dus maakten we van de nood een deugd en hielden iets vroeger dan gepland ter plekke onze tussenstop aan de oever van de Cèze. We konden er genieten van een enthousiaste seingeefster die zich volledig gaf om de weg vrij te maken voor de gelegenheidscoureurs. 

De meerwaardezoekers arriveerden op de lunchplek net voordat de groep van Godfried terug wou starten. We golfden verder. Drie honden en een slang probeerden ons zonder succes tegen te houden. Na bijna 90 km bereikten we de dorstige rivier Le Chassezac. Via de achterkant van het Bois de Paiolive bereikten we na 116 km en 1715 hoogtemeter ons basiskamp.

Om te recupereren na de inspannende ontspanning kozen sommigen voor een bezoek aan de Cristalarena of het Kronenburgerpark. Het zwembad lokte meer en meer gegadigden. Sommigen namen een voorbeeld aan JM Pfaff en maakten reclame voor BMC op de zwembadpet.

Door de boxen klonk intussen het weemoedige “La montagne” van de plaatselijke chansonnier Jean Ferrat.

Ook deze avond was de C4 onze alma mater, de pizzeria gelegen op 900 Godfriedmeters van ons gitedorp. Vertaald naar het metrisch stelsel is dat bijna 2 kilometer. Yves maakte vorderingen. De eerste dag maakte hij de oversteek in de koffer van de auto van Christ. Op dag 2 vond hij de meerwaarde in Porsche van Peter.

Maandag 12 juni 2017 - les Gorges d’Ardèche

Jef zat met een ei. Niet in de broek, wel op de arm. Een driebubbel dikke arm en hand hadden hem de eerste rit van de fiets gehouden. Het gevolg van een infectie goed een week eerder. Dokter Peter zette er het mes in. Op fietsdag 2 wou Jef het erop wagen bij groep Yves. Deze meerwaardemusketiers waren overigens flink aangegroeid. Het volledige team Osantus gaf niet thuis en had Godfried verlaten.

Roel ging solo vandaag met als doel een vriend bezoeken die in de Ardèche actief was om jongeren terug op het juiste spoor te zetten.

Traditiegetrouw gebeurde de start pianekes aan, op NMBS-tempo. Van bij de start was er muiterij bij de troepen van Godfried. In de eerste bocht ging Dany onderuit. Jeugdige overmoed? Gebrek aan fietservaring? De vraag om voor inspiratie te zorgen iets te letterlijk genomen? Vervolgens reden we op het eerste kruispunt de verkeerde kant op. Zat de schrik voor de openingsklim er zo sterk in? Waren we alsnog te vroeg gestart? Zochten we naar meerwaarde?

Marcel wou de rust doen terugkeren en besloot voor de eerste lekke band van de week te zorgen.

Een massa vragen waarvoor we minstens een zwembadsessie nodig zouden hebben om een antwoord te verzinnen.

Na minder dan 10 km kregen we een klim om op te warmen. Al was dat niet echt nodig bij 30 graden in de voormiddagzon. De vrij steile Col de la Serre zorgde voor afscheiding, maar ook voor hergroepering: de musketiers en de Godfriedmannen versmolten tot één langgerekte govakasliert.

Rik kende het einde van zijn krachten niet en trapte zijn ketting strategisch kapot. Radio Tour Marc bracht voor het eerst deze week live verslag uit vanop de (motor?)fiets.

Na de top splitsen de twee groepen opnieuw. Na 50 km bereikten we de Ardèche. Tijd om te klimmen naar het plateau van de Gorges. Al snel bereikten we het eerste uitzichtpunt: de Grand Belvédère, waar we dachten Johan en Rik te zien voor onze middagbevoorrading. Maar neen: we zagen geen verfrissende camionette-oase in deze hete middagzon, waar de temperatuur al bijna tot koortshoogte was gestegen. Lora was in topvorm.

Johan bleek zich teruggetrokken te hebben in een grot iets lager. Kjeer è keer were. Ons bevoorradingsteam bleek een neus te hebben voor geschikte picknickplekken. Dit keer in de lommerte van het enige bos in de wijde omgeving. De frisse asperges met hesp en kaas leken op een goed voorbereid middagmaal. Niets deed vermoeden dat het eigenlijk voorziene voedsel in het headquarter was achtergebleven en ons topteam in sprinttempo een plaatselijke supermarkt had geplunderd. Topwerk!

De volgende 20 km konden we in vrij tempo over het golvende plateau van de Gorges rijden. Wie wou kon regelmatig eens stoppen bij een uitzichtpunt om te genieten van het landschap dat de Ardèche heeft uitgesneden. Wie wou kon ook proberen de enige steen op de weg te raken. Nico slaagde daar met glans in. Zijn achterband was daar minder gelukkig mee en ging in staking. Met de hulp van mecanicien Dany kon fiets Fuoco terug op weg. Dany zette gedreven de achtervolging in op de koplopers, maar deze inspanning in de loden hitte zou hij zich wat later beklagen. De warmte hakte er genadeloos op in en velde zelfs deze ervaren sterke beer.

Op het einde van de Gorges verzamelden de troepen. Na een afdaling kwamen we bij het bekendste en meest toeristische punt van de zuidelijke Ardèche: Vallon Pont d’Arc.

In de finale konden de liefhebbers nog de Samsonrock dansen. Dit keer vermomd als de Rocher de Sampzon, een kuitenbijter van 2,4 km met percentages tot 14%. Het vijftal Peter, Benny, Dany, Jef en Marc gingen de uitdaging aan. De rest liet deze puist links liggen en sneed af. Godfried & co wachtten vlak na de afdaling. Christ besloot dan maar om toch te Samsonnen, maar dan van de andere kant.

De reporter op de (motor)fiets bleek na de afdaling in panne: de benzine was op.

Na ruim 110 km en 1430 (samsonloze) hoogtemeters arriveerden we aan ons zwembad. Ideaal om af te koelen. Een geplande wijnproeverij werd wijselijk geannuleerd en vervangen door een verfrissende plons. 

Rik ontpopte zich tot riooljournalist en hing de vuile was buiten op facebook. Foto’s van mannen die de was doen verschenen online. Zeer gevaarlijke informatie als het thuisfront dit te weten zou komen. Het was de vraag of het doorbreken van deze mannenomerta bij onze terugkeer blijvende gevolgen zou hebben. Peter Carton bleek een wasmachinespecialist te zijn. Christ hing de propere was van iedereen buiten, maar stelde zijn veto tegen rode sokken.

In de C4 pleegde men heiligschennis. Men durfde het aan om het flutbier Leffe in het heilige Duvelglas te serveren. Tijdens het avondweten (rijst en zalm) werd gedroomd over toekomstige fietstochten over Mille Collines of tot in het Portugese Coimbra. En mangeant la tomme de chèvre

Dinsdag 13 juni 2017 - Massif de Tanargue

Door de aanhoudende grande chaleur trad het hitteplan in werking en paste de govakaploegleiding het programma wat aan. De eerste col (de Peyre) verdween van het fietsmenu. We zouden nog genoeg ons “pere” zien op de volgende verhitte cols. ’s Ochtends bleken de batterijen van reporter Marc terug opgeladen en kregen we opnieuw live-verslag. Peter L en Kris misten bijna de start door een lock in. Opgesloten in de gitecel. Een paar vroege vogels waren voor dag en dauw gaan vissen in de Chassezac.

De dag begon met inpakken en wegwezen. Meer bepaald de fietsen op de camion, want de start was niet in Casteljau, maar wat verder in La Beaume. De start op verplaatsing gold ook als algemene logistieke repetitie voor A-day. Alles verliep behoorlijk gestroomlijnd.

Na de zware inspanningen de voorbije dagen en een slechte nacht, koos Dirk ervoor om Johan een dag te vergezellen in de volgwagen.

Aan de fietstruitjes te oordelen reden sommigen vast voor een ploeg. Anderen bleken met tijdelijke contracten, of zelfs dagcontracten aan de slag. Zat Luc hier voor iets tussen? Was de vakbond hiermee akkoord? En hoe zat het met de veiligheid en het welzijn van de coureurs in deze bakoven van Frankrijk?

Na wat inleidend klimwerk en een beetje cruisen langs een rivier kwamen we aan de voet van de langste klim van de dag: de Col de Meyrand. Maar liefst 22 km, goed voor ruim 1000 hoogtemeter. Iedereen reed op zijn eigen tempo. Minibusjes vormden zich automatisch. Op de top vonden we onze Johan terug met een welgekomen verfrissing en een gevulde picknicktafel.

Voor de dag nadien werd gazpacho aangekondigd bij de picknick. Zou deze soep zo koel worden gedronken als ze werd opgediend?

Peter L kwam op ruime achterstand boven. Moeizaam had hij op karakter de top bereikt. Hij besloot wijselijk om de rest van de rit in de volgwagen te kruipen. Enkele dagen later zou hij in het holst van de nacht huiswaarts vertrekken. Een spoedbezoek aan het ziekenhuis bevestigde helaas zijn bang vermoeden. Peter stond aan het begin van een lang gevecht. We hopen dat Peter ook hier de top bereikt. Goede moed!

Terug op de startplaats, na 105 km en ruim 1900 hoogtemeter, was niemand meer “fris”. Toch koos een deel dapperen van de groep 25 ervoor om de hitte verder te trotseren en met de fiets naar Casteljau te sjezen. De rest wachtte op de parking op de komst van Alladin met de camionsleutel. Sleutelfiguur Johan, Dirk en Peter L lieten even op zich wachten, omdat ze onderweg genoten van een welverdiende frisse Leffe op een paarsgeel terrasje.

De twee overgebleven meerwaardemusketiers Yves en Helmut hadden de gps straal genegeerd en waren op ontdekkingstocht getrokken. Met succes: ze hadden als eerste levende wezens ooit de top van de col de Blanchère ontdekt. 2000 m hoog, met sneeuw op de top. Een ontdekking waar Columbus jaloers op zou zijn geweest.

Het zwembad won elke dag aan populariteit. Helaas was het alweer de laatste dag dat we van deze relaxluxe konden genieten, want de dag nadien stond de grote doorsteek naar de noordelijke Ardèche gepland. Vanavond was het de beurt aan Dany om choco te zijn. De zon eist haar tol.

Bij onze laatste C4-avond wou Johan een demonstratie geven van zijn Mechelse koekoekpizza. De pizza als slow food. Hij wou zijn ei leggen in dit vreemde Italiaans-Franse nest. Helaas bleef het bij het inschuiven van de pizza in de oven. De koekoek was foetsie, de pizza was terug fast food. En dit keer à volonté.

Woensdag 14 juni 2017 - overgangsdag

In de oorspronkelijke planning stond vandaag een fietstocht via het Lac de Lacogne met een doorsteek naar onze tweede verblijfplaats in Chanéac. Maar dat bleek iets te optimistisch te zijn. Dus kozen we ervoor om eerst pianekes aan de fietsen op te laden en met de auto naar Chanéac te rijden. Eens daar aangekomen, konden we ter plekke nog wel een improvisatieritje rijden.

Rustig aan dus. Eerst de gites netjes achterlaten. Alles was impéccable, volgens eigenares Isabelle. Had ze iets anders verwacht van mannen die de was doen? Daarna alles inladen. No stress. Afrikaanse tijd. Eerst nog een vaatwas insteken.

Er wachtte ons een autorit van 90 km. Klein anderhalf uur... Neen, afstand en tijd zijn in de Ardèche relatief. We ontdekten al gauw dat de Ardèche, en zeker het noordelijk gebied, een kluwen is van elkaar kruisende valleien en heuvelkammen. Totaal ondoorzichtig en moeilijk in te schatten. Tot 1830 was dit bijna onontgonnen gebied. Zelfs de grondige Duitsers hebben zich hier ooit de oorlogstanden op stuk gebeten.

Aj moe kakk’n moej kakk’n. Deze televisiewijsheid zorgde ervoor dat dat het West-Vlaamse minibusje onderweg halt hield aan een cafeetje. Een verlossing voor Kris, het ideale moment voor een zomers terrasje voor iedereen. Niet veel later stopte ook de Kempische connectie (Marcel, Roger, Benny, Ludo). Ook Peter L kon niet aan de verleiding weerstaan. Toen we wilden doorrijden, miste Dirk bijna de bus door een ultieme sanitaire stop.

Onze autorit was ook een soort verkenning van enkele hellingen die we de komende dagen zouden terugzien vanop de fiets. Voor het eerst begrepen we ook beter waar de gele en paarse kleuren uit het logo van de Ardèchoise vandaan kwamen. De gele brem en paarse bloemen zorgden voor een prachtig kleurenpallet in het bergachtig landschap. Het blijft wel nog altijd een raadsel hoe je met zo’n mooie kleuren zo’n spuuglelijke Ardèchoisetruitjes kan maken. Hopelijk komen ze nooit op het idee om een helm in die kleuren te maken. 

Deze rustdag was ideaal voor contractbesprekingen voor de ploeg van volgend seizoen. Ook de criteriumcontracten voor na de Ardèchoise werden bedisseld. Donkere wolken pakten zich samen boven het hoofd van Dany. Was het omdat zijn zonneslag van gisteren zijn marktwaarde kelderde? Of W817… Waren dat niet gewoon onweerswolken boven la montagne? Zouden we nog regen krijgen? 

In Chanéac namen we op de flanken van de col de l’Ardèchoise onze intrek in de vakantiehuisjes Julie, Germain en Aurelie. Godfried en Nico vlogen in de koeienstal. Zodra alles uitgeladen was en iedereen zijn stekje had gevonden, maakte kok Rik alles klaar voor het (na)middageten in de tijdelijk omgebouwde feestzaal van gite Germain. De tomaat-mozarella en kaasplank smaakten. Als verwelkoming trakteerden de Vlaamse eigenaars ons op een welkomstglas vlak voor hun caBARdèche. Bruggelingen die de rust van de Ardèche zochten en vonden. Ze maakten de omgekeerde beweging van veel oorspronkelijke bewoners. Ils quittent un à un le pays. Pour s’en aller gagner leur vie. Loin de la terre où ils sont nés.

Rond 15u konden de liefhebbers toch nog eens de benen losgooien in een kort fietstochtje. In de verte hoorden we gerommel. Een uitgedund Govakapeloton besloot het er toch op te wagen. Nauwelijks gestart en de hemelsluizen gingen al open. De donder en bliksem joeg de troepen terug naar hun stal. Het werd een ritje van minder dan 10 km. Enkel Luc en Jef lieten zich niet afschrikken en klommen toch nog even door.

’s Avonds was er de helm(ut)meeting. Iedere deelnemer aan de Ardèchoise kreeg dit jaar immers een flashy helm in de lokale kleuren. 

De diep ingesneden heuvels van de Ardèche weerspiegelden zich in de bediening op het restaurantterras. Het zou niet het laatste van de diepe geheimen van Cathy zijn die we zouden te zien krijgen. De zwaluwen fladderden op deze zwoele zomeravond rond de strenge kerktoren. Pourtant que la montagne est belle. Comment peut-on s’imaginer en voyant un vol d’hirondelles que l’automne vient d’arriver.

Donderdag 15 juni 2017 - les montagnes de l’Ardèche

Na de rustreisdag mochten we terug de fiets op. Na een korte afdaling tot aan de voet van onze huiscol (col de l’Ardèchoise), belandden we al snel op een strook strade bianche. De mountainbikers van Osantus voelden er zich in hun nopjes. Godfried was al in Ardèchoisesfeer en showde zijn paars-gele outfit die hij een jaar eerder had bemachtigd bij zijn deelname aan de 25ste editie van de Ardèchoise. Hij bleek daardoor een magneet voor de plaatselijke insecten die in hem een local hero zagen.

In Le Cheylard begonnen we aan de Col des Fourches. Een klim met twee gezichten. Hij begon met 5 beestig steile kilometers. Gekreun en gezucht alom. De triple en compact kwamen meer dan van pas. Meesterfietser Werner had een homemade cassette met 32-30 tandjes achteraan gemonteerd: alweer een meesterzet. Amechtig werd door velen gezocht naar nog meer kroontjes achteraan. Daarna toonde de klim meer medelijden. Recuperatiestukken wisselden af met licht lopende stukken bergop. Op de top trakteerde Johan met spijs en drank.

Op naar klim 2. Eentje met 4 wegen: de col de 4 Vios. En toch had Godfried hier zowaar nog een vijfde weg gevonden waarlangs we naar boven mochten. Een mooie bosweg, gelijkmatig stijgend. Op het enige kruispunt gokte Gerrit verkeerd. Geen probleem: een klimkilometer meer of minder krijgt hem niet klein. Sommigen vermoedden dat er in zijn nieuwe knieën (amper 6 maanden eerder geopereerd!) een motortje verborgen zat.

We vervolgden richting top van de Mézilhac. Daar konden we voor het eerst wat proeven van de unieke sfeer van de Ardèchoise. Wij daalden de Mézilhac af terwijl hele hordes randonneurs de col aan het beklimmen waren. Een col die ook wij de dag nadien tijdens de Vélomarathon of Sucs mochten oprijden. 

De meerwaardezoekers waren opnieuw aangegroeid tot een kwartet. Yves en Helmut kregen voor de gelegenheid het gezelschap van Dany en Marcel. Dit viertal bleef op niveau. Zij sloegen de 4 Vios over en reden over de heuvelkam recht naar Mézilhac.

Na de afdaling kregen we aan de voet van de Col des Joux ons dagelijks krachtvoer aangereikt door Johan en Rik. Met volle maag en vol goede moed begonnen we aan onze derde Ardècheberg. Het bevoorradingsduo ging intussen in Saint-Félicien op jacht naar de felbegeerde helmen en inschrijvingsnummers voor de Ardèchoise.

Als slotklim verkenden we de achterkant van onze huisklim: de col de l’Ardèchoise. Na 95 km en goed 2100 hoogtemeter bereikten we onze stal. Helaas moesten we om er te geraken na de afdaling van de col de l’Ardèchoise nog een korte steile straat van een paar 100 m naar boven. Gelukkig wachtte boven de beloning: pintjes van 1 streepje in de caBARdeche. Zolang de voorraad strekt.

Christ ontpopte zich onderweg tot fotograaf en Stravabevoorrader. Deze pocketklimmer demonstreerde en passant feilloos de ideale daaltechniek.

Ook vandaag was het warm, tot 30°C. Maar de hitte was véél draaglijker dan de eerste fietsdagen in de zuidelijke Ardèche.

Voor het avondeten werden de fietsen geladen in de vrachtwagen, zodat we de ochtend nadien “vroeg” konden vertrekken naar de start van de Ardèchoise. Bij het laden bleef Yves op niveau: op het laadplatform. De rugnummers werden opgespeld op de koerstrui, de fietsen werden gechipt. 

De inwoners van Chanéac waren ’s avonds volop bezig met het dorpje te pimpen voor de Ardèchoise. Vlag en wimpel kwamen buiten. Een bushokje werd omgetoverd tot controlekot. La Cicciolina hield er al de wacht en lokte Belgische fietsers voor een selfie.

In de Auberge “C’est la vie”, ook gekend als “Chez Cathy” brachten de paars-gele onderleggers ons nog wat meer in de Ardèchoisesfeer. In de groep werden tactieken besproken, strijdplannen gemaakt, combines gesmeed. Iedereen maakte keuzes: eigen helm of carnavalhelm? Vélomarathon of Sucs? Sommigen – zonder de namen Godfried, Helmut en Yves te noemen – bleven wat langer hangen in de eetkroeg om knopen door te hakken. We probeerden in de brochure met wegwijzers, plannetjes en hoogteprofielen onze weg te vinden in het doolhof van toertochten die samen de Ardèchoise vormen. Je zou er een punthoofd van krijgen, waar onze nieuwe paars-gele helm zeker niet meer op paste. Maar ach: ’t was toch simpel. Gewoon de pijltjes volgen, hé.

Vrijdag 16 juni 2017 - l’Ardèchoise deel 1

A-day. Dag 1 van onze officiële Ardèchoise. Het idee was om de volledige afstand van de Vélomarathon (278 km) of Sucs (234 km), gespreid over 2 dagen te rijden. Op vrijdag zouden we in alle vroegte met de auto’s naar de startplek van de Ardèchoise, Saint-Félicien, rijden. Van daaruit stonden de eerste 178 (of 134) km van het traject op het fietsmenu, tot aan onze gites in Chanéac. Op zaterdag restten dan nog 100 km om te genieten van de unieke ambiance. De meest ambitieuzen kozen voor de volledige afstand, de Vélo Marathon. Andere randonneurs waren van plan om vanaf de Mézilhac de kortere versie te volgen, Les Sucs.

Om vroeg te kunnen vertrekken ontbeten we om 6u15. Om 7u vertrokken we… Oeps. Om 7u hadden we willen vertrekken. Uiteindelijk reden we iets na 7u30 Chanéac buiten. Klaar voor anderhalf uur wiggelwaggel over de bochtige wegen tussen de wirwar van Ardèchevalleien. Toen we stilaan Saint-Félicien naderden reden we in tegenovergestelde richting op het parcours en zagen we de eerste groepen fietsers al volop bezig aan de eerste hellingen.

Iets na 9u konden we de fietsen uitladen op “parking 5” en ons warm rijden richting start. Christ (of is het nu Johan) vertoonde tekenen van schizofrenie en reed met 2 chips. Er bleek volgens het rugnummer ook een verstekeling aan boord, een zekere Luc Caehepeel. Helmut, Marcel, Godfried en Peter gebruikten vol trots (wellicht eenmalig) hun gloednieuwe flashy helm.

Na wat zoeken vonden we de startmat en konden we rond 9u45 beginnen aan onze langverwachte Ardèchoisetrip. Het weer was prima. Droog, warm (25 à 30°C) maar zeker niet de hitte uit het begin van onze Ardècheweek. Wel woei er een pittige wind.

Vlak na de start mochten we al klimmen. Op deze col de Buisson werden onmiddellijk busjes gevormd. Na de bevoorrading op de top van de Mézilhac zouden een aantal van deze groepjes veranderen van samenstelling. Daar was immers een cruciaal punt op onze tocht. Niet alleen mochten we er Johan verwachten met een bevoorrading, maar daar was ook de splitsing tussen de Vélomarathon en Les Sucs.

Marc, Dirk, Roger, Ludo, Werner en Nico vormden het grote peloton. Op de Mézilhac gingen de eerste vier voor de marathon. Werner en Nico kozen voor het genieten van de Sucs. Het groepje werkte goed samen en hield er een rustig maar mooi tempo op na. Na de tweede klim van de dag, de col des Nonières passeerde de auto van Johan ons. Vlak voor Le Cheylard zorgde Johan voor een welgekomen verfrissing. Toen busje 1 op het punt stond om te vertrekken, arriveerde team Godfried aan de onverwachte drankstop.

Team Godfried bestond naast de goeroe uit Luc, Kris, Roel en Marcel. Op de Mézilhac zou Marcel aansluiten bij Werner en Nico om samen Les Sucs te volgen. Kris zocht vanaf daar naar meerwaarde. Het resterende trio wou de eigen grenzen verleggen en koos voor de volle 178 km.

Team Meerwaardezoekers bestond voor de gelegenheid uit Helmut, Yves en Jef. Op de Mézilhac sloot Kris bij hen aan. Samen genoten ze van een rustige cruise op les Sucs. Om 19u15 landden ze in Chanéac. Er waren overigens ook opvallend veel meerwaardezoekers bij de andere deelnemers aan de Ardèchoise. Een rit op niveau, dus.

Op de top van de derde klim van de dag, de Mézilhac, na goed 70 km, vonden we kok Johan terug. De koebelman kondigde vanaf de overkant van de weg de place te be aan. Zelfs de tonijn was helemaal tot boven gezwommen. Doordat de groepjes nogal ver uit elkaar lagen, zou de Mézilhac de laatste keer zijn dat velen Johan zouden zien (die dag). Benny, Dany, Peter, Gerrit, Christ, Werner, Nico en Marcel waren al door Etables getuft vooraleer Johan de kans had om daar te arriveren.

Werner, Nico en Marcel bleven na de bevoorrading op niveau. Het werd wat beuken tegen de wind op een golvend en wondermooi parcours. Via de Col du Gerbier Jonc en het checkpoint in Etables was het heerlijk fietsen tot op de top van de Croix de Boutières.. Steeds de juiste wegwijzers en gps volgend rondden ze de Médille, Viallard en Scie. In Saint Clément begon de slotduik over een ultrasmalle, kronkelende weg naar Chanéac. De rit eindigde met de eerste kilometers van de col de l’Ardèchoise tot aan onze vakantiehuisjes. Groep Werner stapte rond kwart voor vijf van de fiets na dik 140 aangename rustige kilometers en 2600 hoogtemeters.

Het eerste vierkoppige peloton van de Vélomarathon (Marc, Ludo, Dirk en Roger) bleef tot in Etables samen en overwon als extra cols de Aizac en Moucheyres. Iets na 20u bereikten ze in gespreide slagorde moe, maar voldaan de finish. Op 15 km van de finish kreeg het Mavicwiel van Roger rare kuren. In de afdaling richting Chanéac begon het oorverdovend te huilen. Het had er genoeg van. De body was gesloopt door de Vélo Marathon. Roger hobbelde verder in het gezelschap van Marc en taffelde nog verder in de laatste hellende strook. Dirk arriveerde met de glimlach, maar stortte zich dadelijk in de Caberdeche om te bekomen en liet wat later het diner aan zich voorbijgaan. Hij verkoos een boterham met choco.

Roel en Godfried vormden samen met Luc het tweede groepje dat zich aan de Vélomarathon waagde. Tot in de klim naar de Baricaude bleven ze braaf samen. Daar begon Luc aan een flinke finale inspanning om het onderste uit de kan te halen. In Etables was hij bij het eerste VM-kwartet gekomen en in de lastige op en af zone daarna had hij hen, na enkele duels met Dirk, nog afgeschud om met enkele minuten voorsprong te arriveren op het zonneterras. Roel en Godfried bereikten iets na 20u15 als rode lantaarn de eindmeet van dag 1. Oef. Iedereen was er dit jaar geraakt. Men is overigens nog steeds op zoek naar deelnemers die bij vorige edities in het doolhof van de Ardèche verdwaald zijn, zoals een zekere Godfried H. uit W. in 2016.

Voor Peter C mocht het iets meer zijn. Aan de bron van de Loire, op de Mont Gerbier de Jonc was hij bij een splitsing verblind door de “A” dook hij naar Saint Martial in plaats van op niveau te blijven en stoomde hij door richting Saint-Félicien. Uiteindelijk bereikte hij na 189 km via een alternatieve route toch opnieuw ons basiskamp in Chanéac. 

Ook het duo Benny en Dany was zot van “A”. Net als Peter volgden zij op de Gerbier de Jonc de op de weg geschilderde “A” van de Ardèchoise in plaats van de “VM” van Vélomarathon. Een reuzegroot bord aan de splitsing op de Gerbier kon hen niet op andere gedachten brengen. In Saint-Martial geraakten ze gelukkig terug “back on track” en arriveerden na 157 km in Chanéac. Weliswaar met dichtgeplakte lippen en met dorst. Veel dorst. In ons stamcafé beklommen ze rond 17u met veel goesting enkele schuimcols. Het was een heel schoon parcours, maar droog. In het begin waren er overal wel kraantjes of huizen te bespeuren, maar verderop was er nauwelijks nog iets drinkbaars te vinden.

Gerrit en Christ kozen voor de solo-aanpak. Voor hen volstond Les Sucs. Gerrit was, na Rik, de eerste duif die arriveerde op ons kot: om 16u15. Christ klokte een kwartiertje later.

De fietsers die voor 20u aankwamen, hadden al kunnen proeven van de unieke sfeer op het controlepunt aan het kerkje van Chanéac. Het dorpje was volledig Italiaans versierd. Er was een eerbetoon aan de net daarvoor verongelukte Scarponi. Gondels en pizza sierden de straat. La Cicciolina stond er pront maar onbewogen bij. De paus gaf de zegen. Italiaanse schlagers vulden de berglucht.

Rik reed een ultrakorte versie via de col Buisson en de Nonières. Omdat het avondeten vrij laat zou zijn door de late aankomers had Rik zeer attent een improvisatiepasta in elkaar geflanst met pasta en rode biet. Ideaal om in de vooravond de energievoorraad weer op peil te brengen. Als toetje waren er Haribosnoepjes à la Sagan. 

Eén na één druppelden de govakafietsers binnen op ons vakantieterras. Elk met zijn eigen heroïsch verhaal. De biervoorraad was intussen gesneuveld, maar de verhalen bleven komen.

Iedereen was veilig gearriveerd. Zodra iedereen wat opgefrist was trokken we voor de laatste keer enkele honderden meters de diepte in naar onze Auberge. Cathy lag deze avond aan de ketting van de keuken. Verpleegster Laurence nam de honneurs waar en serveerde spaghetti en een berg sla.

Zaterdag 17 juni 2017 - l’Ardèchoise deel 2

Op zaterdag was er een sneukeltocht voor gevorderden. Deel twee van onze Ardèchoise. Nog 100 km, zoals steeds in deze regio met het nodige klimwerk. Goed voor ruim 1900 hoogtemeter. Maar het was vooral 100 km genieten van de sfeer. Fietsen van eetstand naar drankstand via enkele muzikale intermezzi. Heerlijk.

Het Mavic achterwiel van Roger was naar de knoppen. Geen nood: Johan had zijn fiets meegebracht naar de Ardèche als reservefiets in geval van nood. De vakbondsvelo stond al te popelen om weer eens te mogen bollen. Helaas: de hypermoderne fiets uit 1845 kon Roger niet overtuigen. Met wat montagewerk volstond het klassieke achterwiel om het paard van Roger rijklaar te maken. De rest van de retrofiets van Johan huilde zachtjes.

We startten officieel aan het controlepunt aan de kerk vlakbij ons welgekend café-restaurant. De paus zelf wachtte ons op en verleende ons een audiëntie, bewaakt door Romeinse wachten.

Om op te warmen mochten we vanaf de start klimmen: onze huiscol: de col de l’Ardèchoise. Iets voorbij de top kregen we in Borée al het eerste Frans brood met plaatselijke pâté aangeboden. Een afdaling verder alweer een lokale lekkernij. Oeps, volgend dorpje, volgend hapje. En zo ging het maar door. Zowat alle dorpjes waren versierd, vaak in een apart thema van Italiaans tot Iers. Her en der speelde een muziekbandje. De hele streek leefde mee met de fiets.

Het aantal fietsers dat we tegenkwamen groeide steeds aan. Alle mogelijke afstanden kwamen beetje bij beetje samen op eenzelfde route.

In Saint-Martin-de-Valamas lag er een checkpoint. Een heel gamma (geel hamma voor de West-Vlaamse connectie) belegde toastjes, worst, kaas, fruit, bier, drankjes allerhande was in de aanbieding. En een massage. Uiteraard onweerstaanbaar. Christ liet zich al gauw als eerste onder handen nemen door de plaatselijke schone masseuse. Gevolgd door velen.

In kleine groepjes fietsten de govakarijders als meerwaardezoekers op eigen tempo deze feestelijke afsluitende rit. Na Saint-Martin kregen we de lange, lopende col de Clavière onder de wielen. In Saint-Agrève wachtte ons al opnieuw een uitgebreid buffet, gekruid met optredens van plaatselijke zangtalenten. 

Na een kortere, maar iets steilere Col de Rochepaule, begonnen we aan de Col de Lalouvec. Zowaar een filecol. De massa fietsers was intussen zodanig aangegroeid, dat de volledige col bezaaid was met fietsers in alle kleuren, maten en gewichten. Het was slalommen of freewheelen in het wiel van Monica. Slow cycling op zijn best. Aangevuurd door live muziek reden we “en danseuse” naar boven. 

Avec leurs mains dessus leurs têtes, Ils avaient monté des murettes jusqu’au sommet de la colline.
Qu’importent les jours les années, Ils avaient tous l’âme bien née.

De top van de Lalouvec was het afgesproken verzamelpunt voor alle govakafietsers. Van daar was het immers (bijna) alleen nog afdalen tot de finish in Saint-Félicien. Uiteraard was er ook in Lalouvec ambiance. Dit keer inclusief een dansshow door 2 dames (moeder en dochter?) die in zomerse uitrusting hun bevalligste beentje voor zetten. Ze poseerden gewillig voor de lens van de Wevelgemse hobbyfotografen. Om volledig in de sfeer te blijven, hoorden we er een live uitvoering van “La montagne” van Jean Ferrat. Een mooi symbolisch orgelpunt van een prachtig fietsevenement.

Bijna iedereen vond de verzamelplaats, behalve 1 verloren schaap. Gerrit was in de flow al doorgereden tot op de parking aan de vrachtwagen. Het govakapeloton daalde dan maar Gerritloos samen af richting eindmat. In Saint-Félicien keken we nog even of het de moeite was om de rijen voor een pasta, koffie of brevet te trotseren. De meeste zetten al gauw koers naar de parking. Jef en Luc trakteerden op kersen die ze bij een standje langs de straatkant hadden gekocht. 

Op de parking was alles rustig. Opvallend rustig. De camion was nog in diepe slaap. Zelfs geen Johan of Rik te bespeuren. Even geduld. Pianekes aan. Ons chauffeursduo had immers net voor ze vanuit Chanéac in Saint-Félicien aankwamen ontdekt dat ze de sleutel van de vrachtwagen waren vergeten. Kjeer e keer were. Met een uurtje vertraging kon rond 17u30 alles dan toch in de vrachtwagen geladen worden. Yves hield het niveau tot bloedens toe.

Bij het begin van ons laatste avondmaal was serveuse Cathy al flink boven haar theewater. Chef Gerald kondigde aan dat hij zou stoppen met zijn auberge. Ook die avond had hij er blijkbaar niet zoveel zin in. Hij zorgde voor een originele restaurantpicknick. De plastieken bordjes en bekertjes mochten doorgegeven worden voor de barbecue. We konden gelukkig de bekertjes nog vervangen door wijn- en bierglazen.

Op zondagochtend was het tijd om afscheid te nemen. Helaas ook definitief van iemand. Rik bracht ons bij het ontbijt op de hoogte dat govakabegeleider Karel Verellen overleden was. De trouwe volger die ons onder andere letterlijk en figuurlijk warmte bracht tijdens een fietsreis van Ieper naar Trieste. 

Yves informeerde ons vervolgens over het pijnlijke nieuws dat Peter L enkele dagen geleden had gekregen. Nogmaals goede moed, Peter!

Na het opruimen van de huisjes en het inladen van de bagage vertrok de karavaan richting thuis. Einde van een mooie fietsweek, gekruid met weemoed.

Inschrijven

Aanvrager
Andere gegevens
Deelnemer 1
Deelnemer 2

Back to top