Zalig fietsen in L'isle-sur-la-Sorgue

L’Isle-sur-la-Sorgue wordt ook wel eens het ‘klein Venetië van het Comtat’ genoemd. Tijdens deze fietsvakantie voor ecreanten geniet je volop van de Provence. Lavendelvelden, historische dorpjes, markten, jeu de boules, heerlijke gerechten en wijnen.


Fietsniveau

We bieden tijdens deze periode 1 niveaugroep aan: Recreanten. Tijdens het boekingsproces kan je je fietsgroep aanduiden.

Recreanten: Voor wie graag rustig fietst met een recreafiets of e-bike en onderweg graag de tijd neemt om iets te bezoeken of rustig een terrasje mee te pikken. Enige fietsconditie is vereist. We fietsen gemiddeld tussen de 15 tot 17 km/u* en leggen dagelijks tussen 40 en 60 kilometer af **.

* De gemiddelde snelheden zijn richtsnelheden op Vlaamse vlakke wegen in normale weersomstandigheden.
** Soms kan de dag-afstand afwijken, meestal omdat we ’s avonds op een bepaalde bestemming of hotel dienen aan te komen. De dagafstanden worden duidelijk aangegeven per fietsreis.

De moeilijkheidsgraad

Berg 1-2:
Overwegend vlak parcours met mogelijk een lichte helling die beperkt is in afstand en een licht hellingspercentage heeft tot een parcours met beperkt langere hellingen met licht tot matig stijgingspercentage.

Weekprogramma

Hieronder vind je het reisschema per dag. We vermelden bij elke dag welke maaltijden er inbegrepen zijn: O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, A = avondmaal.


Dag 1 (A)
Reisdag met de TGV van Brussel naar Avignon. Transfer naar ons hotel in L’Isle-sur-la-Sorgue. Welkomstmeeting en kennismaking met het stadje. Diner en overnachting.

Dag 2-7 (O, A)
We hebben een fietsprogramma voor recreatieve fietsers en wielertoeristen (twee niveaugroepen:sportief en sportief + ).
Fietsen hoeft niet iedere dag. Je kan zelf opteren om een uitstapje te maken of gewoon te relaxen aan het zwembad. De fietstochten brengen de recreatieve en sportieve fietsers doorheen een schitterende natuur in de Luberon en het hart van de Vaucluse. We bezoeken onderweg onder andere de abdij van Senanque, de pauselijke stad Avignon, het droomdorp Gordes, het kasteel van Lacoste, Carpentras en de wijngaarden van de bekende Rhone. We fietsen door lavendelvelden,wijngaarden en okerkleurige dorpen. De Gorges de Nesque zijn imponerend. Wielertoeristen kunnen zich wagen aan enkele befaamde passages uit legendarische etappes van de Tour de France. De sportiefsten kunnen ook de Mont Ventoux (in functie van de weersomstandigheden) beklimmen. Een dagelijks aperitiefmoment aan de oever van de Sorgue staat voor een heus vakantiegevoel.

Dag 8 (O)
Vrije tijd (afhankelijk van treinuren), transfer naar station Avignon en terugreis naar Brussel.

Rittenoverzicht

Rit 1 : Avignon 59 km
Via rustige wegen volgen we de rivier de Sorgue tot in Le Thor. Daarna via bosrijke wegen tot Chateauneuf-de-Gadagne . We klimmen door het dorp en dalen af richting Avignon, de hoofdstad van de Vaucluse. In Avignon kunnen we het Palais des Papes, de beroemde brug St.Bénézet (van het liedje “sur le pont d’Avignon), de middeleeuwse omwallingen en de gezellige winkelstraatjes ontdekken. Tot Chateauneuf-de-Gadagne nemen we dezelfde weg terug. Daarna via kleine wegen terug naar L’Isle.

Rit 2 : Wijngaardenrit Gigondas en Vacqeyras 68 km
Langs vlakke wegen fietsen we noordwaarts naar Pernes-Les-Fontaines. We rijden even door het stadscentrum op zoek naar de 40 fonteinen die dit stadje schijnt rijk te zijn. Daarna verder noordwaarts via Monteux tot Sarrians vanwaar we tot Jonquières over “La Via Venaissia” fietsen (dit is een fietspad aangelegd op een vroegere spoorwegbedding). Via Violes bereiken we de beroemde wijnstraat van de Cotes-du-Rhône. Wijngaarden en schilderachtige dorpen wisselen elkaar af. We bezoeken achtereenvolgens Séguret , Gigondas en Vacqueyras.

Rit 3 : Apt 55 km
Via de Véloroute du Calavon fietsen we naar Apt. Deze schitterende fietsweg volgen we over een afstand van 30 km tot Robion. Links zien we de bergen van de Luberon, rechts die van de Vaucluse. We verlaten kort na Apt (aan de Romeinse brug St. Julien) even het fietspad voor een stevige klim naar het wereldvermaarde dorpje Roussillon. We voorzien vrije tijd om het dorpje te bezoeken of/en om een wandeling te maken door de okerrotsen (Sentier des ocres). Daarna terug afdalen naar de Véloroute. Na Robion fietsen we tussen tuinen en boomgaarden naar L’Isle.

Onze fietsen worden naar Apt gebracht. We rijden door het drukke stadje naar de Véloroute du Calavon. Deze schitterende fietsweg volgen we over een afstand van 30 km tot Robion. Links zien we de bergen van de Luberon, rechts die van de Vaucluse. We verlaten kort na Apt (aan de Romeinse brug St. Julien) even het fietspad voor een stevige klim naar het wereldvermaarde dorpje Roussillon. We voorzien vrije tijd om het dorpje te bezoeken of/en om een wandeling te maken door de okerrotsen (Sentier des ocres). Daarna terug afdalen naar de Véloroute. Na Robion fietsen we tussen tuinen en boomgaarden naar L’Isle.

Rit 4 : Gorges de la Nesque en Sault 62 km
De Gorges de la Nesque is gevormd door de rivier de Nesque. De D942 loopt van Villers-sur-Auzon door de indrukwekkende en woeste canyon met geweldige, hoog oprijzende rotsformaties naar Monieux. Hij slingert langs gapende afgronden, onder overhangende rotspartijen en door tunnels uitgehouwen in de rotsen. U heeft overal schitterende uitzichten zoals op de majestueuze Rocher de Cire (Rots van de Bijenwas). Beneden in de kloof, gelegen aan de rand van de Nesque, verscholen onder een overhangende rotspartij was reeds in de prehistorie een bewoonde schuilplaats. Hier staat de kapel van St.-Michel-de-Anesca. Het is een eenvoudig bouwwerk, interessant om zijn ligging en ouderdom. In de kapel staat nog een Gallo-Romeins motiefaltaar. De kapel werd gerestaureerd in 1643. Vanuit Monieux loopt een wandelpad via de waterplas van Malaval naar de kapel.
Het stadje Sault ligt op een rotsachtige uitloper van het 'plateau de Vaucluse' en kijkt uit over de vallei van de Nesque. Het is de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes en wandelingen naar de Mont Ventoux, de Gorges de la Nesque, de Vallei van de Toulourenc, de hoogvlakte van Albion, de Lubéron en andere dichtbijgelegen natuurgebieden in de Provençaalse Drôme en de Alpes-de-Haute-Provence..In de ondergrond van het hoge plateau komen ook enkele grotten voor zodat speleologen er aan hun trekken komen.
De omringende lavendelvelden worden hier en daar afgewisseld met een korenveld en vormen een schitterend geheel. Sault en zijn omgeving zijn één der zes Franse landschappen die door de UNESCO beschermd worden.
Het is de belangrijkste halte op de 'Route de la Lavande'. Op deze ontdekkingstocht door de omringende lavendelvelden, kun je enkele lavendelstokerijen bezoeken. Elk jaar heeft er op 14 en 15 augustus het lavendelfeest plaats. Er gaat een bloemenstoet door het stadje, er zijn lavendelsnoeiwedstrijden en een ambachtelijke markt met streekproducten.
Vergeet niet de plaatselijke noga, de ´macarons´ (amandelkoekjes) en lavendelhoning te proeven.
Sault ligt met 765 meter een stuk hoger dan de andere twee plaatsen van waaruit de kale berg kan worden beklommen. Het ligt ten oosten van de Ventoux en is vooral bekend om de lavendel. Het is een oord van rust en ontspanning, waar je op een hete dag heerlijk op een terras kunt genieten van een grand café of een koele pression, met uitzicht over de Val de Sault, op het begin van de Gorges de la Nesque en op de Mont Ventoux. De omgeving van Sault is beroemd om het spel van licht, kleuren, lijnen en vlakken: de groene wijnstokken, de paarse lavendel en de gele korenvelden in hoogzomer, de vlammende beuken en eiken in de herfst.


Rit 5 : Carpentras 38 of 77 km
Halve rustdag voor de liefhebbers!
Over vlakke wegen rijden we naar de stad Carpentras . Hier wordt iedere vrijdagvoormiddag een immense Provencaalse markt georganiseerd. Markt- en stadsbezoek voor diegenen die het vandaag wat rustig aan willen doen . Voor de die-hards organiseren we vanuit Carpentras nog een mooie maar lastige lus door de Dentelles de Montmirail: via Beaumes-de-Venise, Lafare, La Roque-Alric, Le Barroux en Caromb bereiken we opnieuw Carpentras waar we de marktbezoekers oppikken om samen terug naar L’Isle te rijden .

Rit 6 : Pernes les Fontaines, Venasque, Abdij van Sénanque en Gordes 60 km
Deze rit is een apotheose. We passeren al het moois van de regio: Pernes les Fontaines , Venasque, Fontaine de Vaucluse , abdij van Sénanque en Gordes.
Het Plateau de Vaucluse ligt in de Provence in Zuid-Frankrijk ten oosten van Avignon. Op het Plateau de Vaucluse heerst de Mont Ventoux, 1909m hoog. Het landschap is bezaaid met spleten en kloven die uitkomen in grotten met een netwerk van rivieren die soms aan de oppervlakte komen in de vorm van springbronnen, zoals de bron van Fontaine-de-Vaucluse.
Het is een karstgebergte, vrij zacht poreus gesteente dat door erosie allerlei grillige interessante vormen krijgt. Hoewel het niet hoger reikt dan 1200 m zijn er prachtige diepe, steile kloven ('canyons') en grotten door het water uitgesleten. Vanaf het plateau heb je een prachtig uitzicht op de Mont Ventoux. Er zijn veel onderaardse rivieren; beroemd is vooral het dorpje Fontaine de Vaucluse, waar de Sorgue in een open grot ontspringt. Het is een spectaculair gezicht vanaf de rand van een diep gat in de aarde, het smaragdgroene water dat soms een kalm stroompje, soms een woeste rivier is. De bron ontstaat door het regenwater van het Vaucluse-plateau dat zich onderaards verzamelt.
Fontaine de Vaucluse Fontaine verwijst naar een bron. Vaucluse is afkomstig van het Romeinse Vallis Clausa. Dit betekent gesloten vallei. Op dit plaatsje ontspringt het riviertje de Sorgue. Dit is één van de meest levendige en indrukwekkende natuurverschijnselen in het land. Men vermoedt dat de bron gevoed wordt door een onderaards meer. Het moet op een enorme diepte liggen want men heeft nog steeds niet kunnen vaststellen hoe diep ze wel eigenlijk is. Als de bron weinig water naar boven stuwt, ziet men een groot en diep gat met in de verte beneden een klein meertje. Tussen Pasen en Pinksteren ontspringt het meeste water. Dit loopt dan op tot 200.000 liter per seconde. Op jaarbasis produceert deze bron 630 miljoen kubieke meter water, waarmee ze in Europa de bron is met het grootste volume.
Het Plateau de Vaucluse heeft enorm veel voorwerpen uit de prehistorie bewaard. In Gordes is dit ook het geval. Op zo'n 4 km van Gordes is er nog een prehistorisch dorpje waarvan de eerste woningen dateren van ongeveer 6000 en 4000 jaar voor Christus. De Village des Bories is volledig gerestaureerd en dateert uit het einde van de 18e eeuw. We maken hier de evolutie mee vanaf de holbewoning tot de huisjes. Deze laatste zijn op meesterlijke wijze gebouwd. Het zijn losse stenen op elkaar geplaatst en de woning is concentrisch gebouwd. Als men vuur maakte, ontsnapte de rook via de spleten in het dak.

Kortingen en toeslagen

Toeslag single-kamer: € 368
Korting leden kwb, Pasar en Vlaamse Wielrijdersbond: €25 p.p.
Vroegboekkorting (geldig voor boekingen tot 15/11/2019): €25 p.p.
Toeslag fietstransport heen/terug: €120 per fiets

Inbegrepen

TGV-trein heen/terug vanuit Brussel
Transfers treinstation-hotel-treinstation
7 overnachtingen in halfpension (ontbijt en avondmaal in buffetvorm) in hotel Domaine de la petite Isle****
Nederlandstalige fietsbegeleiding
Dagelijks aperitiefmoment
Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

Transport fiets
Dranken bij maaltijden (wijn en water bij avondmaal inbegrepen)
Lunches
Verzekeringen
Persoonlijke uitgaven en fooien
Eventuele brandstof- en luchthaventaksverhoging

Pakketreiswetgeving

De combinatie van reisdiensten die de reiziger wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, omgezet door de wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten. Bijgevolg kan de reiziger aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. De basisrechten van de reiziger krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 zijn opgenomen in de Algemene Voorwaarden van de Geschillencommissie Reizen, die u steeds kan raadplegen via onze website www.govaka.be.
Govaka cvba treedt op in zijn hoedanigheid van organisator.

Vertrekvoorwaarde

Minimum aantal deelnemers: 21

Gezondheid

Een goede tot sportieve conditie, afhankelijk van de gekozen tempogroep.

Fietstransport

Rij je het liefst op je eigen fiets? Naar Isle-sur-Sorge is dit geen enkel probleem. Je brengt op voorhand je fiets bij ons binnen en een transportfirma levert je fiets op de aankomstdag af aan het hotel. Enkele dagen na de vakantie kan je je fiets weer ophalen in België. Voor het transport van je fiets betaal je 120 euro extra. Het is belangrijk dat je fiets tip top in orde is zodat we problemen ter plaatse vermijden.

Eigen risico: Govaka cvba is niet aansprakelijk voor schade of diefstal aan gehuurd of eigen fietsmateriaal.

Belangrijke bagage

Fietshelm (verplicht voor alle tempogroepen)

Reisformaliteiten

Mee te nemen: geldige identiteitskaart
Informatie onderhevig aan wijzigingen en niet bindend.

Money money money ...

In Frankrijk betaal je met de Euro € (geldautomaten zijn alom beschikbaar)

Klimaat

Frankrijk is in te delen in een drietal klimaatregio’s. Het grootste deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters en geen extreem hete zomers. Neerslag is er gedurende het hele jaar. De Franse Alpen, in het zuidoosten van het land, hebben een hooggebergteklimaat. Hier valt relatief veel neerslag, zijn de winters kouder en de zomers relatief koel.
Langs de zuidoostkust die van de grens met Spanje tot aan de grens met Italië loopt, heerst een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat, gekenmerkt door warme droge zomers en relatief milde winters. Het oostelijke deel van dit kustgebied, de Cote D'Azur, is het zonnigste deel van Frankrijk.

Domaine de la petite Isle****

Het hotel ligt in het hart van de Provence aan de ingang van het verbazingwekkende dorp van Isle sur la Sorge. Het hotel is voorzien van alle comfort en heeft 2 buitenzwembaden.

Fotoalbum

Vanaf 1288 euro

Prijzen