Unieke fietsreis voor sportieve fietsers van Doornik naar Compostela

Fietsen naar Santiago de Compostela is de ultieme droom van velen. Hiermee wordt de traditie verder gezet van miljoenen pelgrims die al meer dan 10 eeuwen de wegen naar Compostela weten te vinden. Op weg naar Compostela fietsen we door uitgestrekte landschappen en groene wijngaarden. We ontdekken prachtige oude kunststeden. In 2019 richt Govaka opnieuw fietsreizen in naar Santiago de Compostela. Onze gekozen parcours voor deze fietsreizen zijn niet de kortste, wel de mooiste en rustigste langsheen authentieke stukken van de pelgrimsroute. De terreinkennis van onze begeleiders, duidelijke afspraken over tempo en veiligheid, met zorg gekozen hotels en een uitstekende bevoorrading zijn de kwaliteitskenmerken van Govaka.
Deze fietsvakantie vertrekt uit Doornik naar Compostela voor een tocht van 2500km over 15 fietsdagen. Per dag leggen we afstanden tussen de 140 tot 180 km. (uitzonderlijk één dag 200km) Het gemiddelde fietstempo ligt tussen 23 en 25 km/u.

Dagprogramma

Hieronder vind je het reisschema per dag. We vermelden ook bij elke dag welke maaltijden er inbegrepen zijn: O = ontbijt, L = lunch, P = picknick, A = avondmaal.

Wijzigingen voor het vertrek of tijdens de reis kunnen voorkomen ten gevolge van onvoorziene omstandigheden zoals weer, stakingen, enz…

Dag 1 - 15/08/2019: Van Doornik naar Compiègne
Doornik ligt op de Via Scaldea en was een historisch merkpunt op deze Compostelaroute die doorheen onze contreien de Schelde volgt tot in Frankrijk. Een streek met heel wat groen, kleine dorpjes en kronkelende wegen en ook heel wat verwijzingen nog naar WOI.
Hotel in Compiègne: Hotel Ibis (P, A)

Dag 2 - 16/08/2019: Van Compiègne naar Rambouillet
Ook vandaag liggen verschillende kathedralen op onze route. Via een golvend parcours en verkeersluwe wegen fietsen we dwars door Parijs en passeren we de Notre–Dame en de Eifeltoren om enkele monumenten te noemen. Via Versailles komen we dan aan in Rambouillet.
Hotel in Rambouillet: Mercure Relays du Château (O, P, A)

Dag 3 - 17/08/2019: Van Rambouillet naar Blois
Vandaag zoeken we de boorden van de Loire op. Via het Centre van Frankrijk, maw eindeloze graanvelden, weinig tot geen verkeer en stille dorpjes komen we op onze bestemming Blois aan de oever van de Loire.
Hotel in Blois: Holiday Inn (O, P, A)

Dag 4 - 18/08/2019: Van Blois naar Vouillé
Onze langste rit van 200km, zetten we verder over historisch terrein. We passeren het bekendste en beroemdste kasteel Chambordom aan te komen in Vouillé. Dit is de plaats waar de ‘bekeerde’ christelijke Koning Clovis, waar hij de oprukkende Visigoten tegenhield en versloeg tijdens de slag van Vouillé.
Hotel in Vouille: Hotel le Cheval Blanc et Clovis (O, P, A)

Dag 5 - 19/08/2019: Van Vouillé naar Angoulême
In de streek van de Charente passeren we vooral kleine dorpjes. Onderweg passeren we ook de Benidictijnerabdij van Saint-Amant-de-Boixe, ooit een belangrijke rustplaats voor pelgrims.
Hotel in Angouleme: Hotel du Palais (O, P, A)

Dag 6 - 20/08/2019: Van Angoulême naar Marmande
Door Angoulème stroomt de Charente. Ons parcours blijft op en neer gaan. In het Forêt de la Double fietsen we door waterrijk en bosrijk gebied tot we Marmande bereiken, aan de Garonne.
Hotel in Marmande: Auberge du Lion d’Or (O, P, A)

Dag 7 - 21/08/2019: Van Marmande naar Auch
We verlaten Marmande en rijden over de Garonne. Halfweg ruilen we dit bosrijke departement voor de Gers in de Midi-Pyreneeën. De hoogtemeters tikken nu aan. We komen aan in Auch.
Hotel in Auch: Hotel Campanile (O, P, A)

Dag 8 - 22/08/2019: Van Auch naar Oloron-Sainte-Marie
We gaan nu steeds meer richting Pyreneeën. Aan de voet hiervan vinden we een oud rustiek stadje, Oloron-Sainte-Marie met heel wat rustiek patrimonium. Het ligt bij de bergriviertjes Gave d'Ossau en Gave d'Aspe.
Hotel in Oloron-Sainte-Marie: Hotel Alysson (O, P, A)

Dag 9 - 23/08/2019: Van Oloron-Sainte-Marie naar Puenta La Reina
Vanuit Oloron-Sainte-Marie maken we de passage van de Pyreneeën via de Puerto de Ibaneta (of Roncevallespas), een passage waar pelgrims ons eeuwenlang voorgingen. Via Jaca bereiken we Puenta la Reina.
Hotel in Puente la Reina: Hotel Jakue (O, P, A)

Dag 10 - 24/08/2019: Van Puenta La Reina naar Santo Domingo de la Calzada
Na een vlak begin klimmen wij in de Riojabergen. We fietsen door de wijnvelden. Op het einde is het heuvelachtig. Santa Domingo de la Calzada, met zijn kathedraal met kippenhok is een must.
Hotel in Santo Domingo de la Calzada: Hotel Parador Bernardo de Fresneda (O, P, A) 

Dag 11 - 25/08/2019: Santa Domingo de la Calzada naar Castrojeriz
Na een vlakke aanloop fiets je over de top van de Puerto El Matarro. Hierna blijf je op de hoogvlakte (Mesato). In Burgos bezoek aan de kathedraal. Overnachting in Castrojeriz.
Hotel in Castrojeriz: Hotel La Posada de Castrojeriz (O, P, A)

Dag 12 - 26/08/2019: Van Castrojeriz gaat het naar Leon
Dit is een vlakke rit doorheen de Mesata, een dor landschap op een hoogvlakte van 800 m. De wind speelt hier een belangrijke rol.
Hotel in Leon: Hotel Silken Luis de Leon (O, P, A)

Dag 13 - 27/08/2019: Van Leon naar Ponferrada
Tot Astorga blijven wij op de Mesata rijden en nadien gaan wij over de Rabanal-pas (Cruz de fer) doorheen het gebergte van Léon. Overnachting in Ponferrada.
Hotel in Ponferrada: Hotel AC Ponferrada (O, P, A)

Dag 14 - 28/08/2019: Van Ponferrada naar Portomarin
We klimmen in het Cantabrisch gebergte. In het bergdorp O Cebreiro zie je de oudste pelgrims- kerk. Via de pas van El Poyo dalen we af naar het dorp Tricastela. Overnachting in Portomarin.
Hotel in Portomarin: Hotel Pousada de Portomarin (O, P, A)

Dag 15 - 29/08/2019: Van Portomarin naar Santiago de Compostela
Onze laatste etappe loopt dwars door Galicië. Santiago de Compostela is het einddoel. De kathedraal is een van de meest befaamde kerken van de westerse christenheid.
Hotel in Santiago de Compostela: Hotel Hesperia Peregrino (O, P, A)

Dag 16 - 30/08/2019: Compostela & Terugreis
Bezoek centrum en kathedraal. ‘s Middags maken we de eucharistieviering mee. Een spontaan pplaus barst los als het botafumeiro met een ruk tot stilstand komt. ‘s Avonds terugvlucht naar Brussel.
(O)

Toeslagen

Toeslag niet-leden kwb & Pasar: €25 p.p.
Toeslag éénpersoonskamer: €623

Inbegrepen

15 overnachtingen in halfpension
pick-nick tijdens de fietsdagen
bagage- en fietstransport
assistentie volgwagen
Nederlandstalige fiets- en reisbegeleiding
Deelnemersbrochure
Terugvlucht Compostela - Brussel

Niet Inbegrepen

niet vermelde maaltijden
dranken bij de maaltijden
toeristentaks (ter plaatse te betalen)
annulatieverzekering (4% van de reissom)
bagageverzekering
fietsverzekering
reisbijstandsverzekering
persoonlijke uitgaven en fooien
eventuele brandstoftoeslag en luchthaventaksverhoging

Pakketreiswetgeving

De combinatie van reisdiensten die de reiziger wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302, omgezet door de wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten. Bijgevolg kan de reiziger aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. De basisrechten van de reiziger krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302 zijn opgenomen in de Algemene Voorwaarden van de Geschillencommissie Reizen, die u steeds kan raadplegen via onze website www.govaka.be.
Govaka cvba treedt op in zijn hoedanigheid van organisator.

Vertrekvoorwaarde

Minimum aantal deelnemers: 20

Fietsniveau

Sportief+

Moeilijkheidsmeter

Berg 3: Parcours waar hellingen, stevige en langere klimmen in voorkomen.
Aangepaste versnellingen aan stijgingspercentages tot 10 % zijn aangewezen.

Gezondheid

Goede conditie + medisch attest vereist

Oefentocht

Onze oefentochten zijn ideale momenten om je conditie te testen en verder op te bouwen. Het zijn ook uitgelezen kansen om andere deelnemers en de begeleidingsploeg van je fietsvakantie reeds te ontmoeten.
Voor sportieve fietsers (wielertoeristen) is het deelnemen aan minstens 1 oefentocht verplicht. Voor recreanten is er geen verplichting maar wel een warme aanbeveling. Meer informatie over de oefentochten bezorgen we na je inschrijving. Voor een oefentocht betaal je ter plaatse €15 per persoon. Hiermee zijn de kosten voor accommodatie, ontbijt en de organisatie gedekt.

Eigen risico

Govaka cvba en de reisbegeleiders zijn niet verantwoordelijk en niet aansprakelijk voor eventuele schade of diefstal aan het eigen fietsmateriaal/bagage van de deelnemers (ook niet tijdens het transport en/of overnachtingen). De deelnemers dienen zelf te voorzien in een fietsverzekering of bagageverzekering indien ze dit wensen.

Belangrijke bagage

Fietshelm verplicht
Alle verdere info krijg je op de infobijeenkomst 31 maart 2019 te Mechelen (deze info krijg je ook in een uitgebreide infobrochure)

Data om te onthouden

23 maart 2019
Gemeenschappelijke zendingsviering voor belangstellenden in de kathedraal van Mechelen

31 maart 2019
Infomoment voor alle deelnemers aan Govaka&Pasar Compostelareizen 2019

Oefentochten voor fietsers
22 april 2019: Laakdal
18 mei 2019: Wakken
25 mei 2019: Mont Saint Aubert (mogelijkheid tot weekenddeelname)


Reisformaliteiten

Mee te nemen: identiteitskaart of paspoort geldig bij inreis en tijdens verblijf
Informatie onderhevig aan wijzigingen en niet bindend

Als een minderjarige zonder (een van) beide ouders en met een identiteitsdocument reist, wordt aanbevolen een ouderlijke toestemming mee te nemen.

Tip: Maak een kopie van je reisdocumenten en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, zal je op de Belgische ambassade/consulaat sneller geholpen zijn. Je kan ook de reisdocumenten inscannen en naar je eigen e-mailadres sturen. Zo kan je er altijd aan.

Money money money ...

In Spanje betaal je met de Euro (geldautomaten zijn te vinden dichtbij het hotel)

Klimaat

Afhankelijk van de breedteligging, afstand tot de zee, hoogte, etc. kent Spanje verschillende klimaatzones. Algemeen kan je zeggen dat van Noord naar Zuid een overgang gemaakt wordt tussen het zachte, maar regenrijke klimaat van West-Europa en het hete en drogere klimaat van Afrika. De zomers zijn over het algemeen warm, met in de bergen een temperatuur die enkele graden lager ligt.

Ibis Compiegne

Fotoalbum

Vanaf 0 euro

Prijzen

Deze website maakt gebruik van cookies die je voorkeuren opslaan om op die manier het surfen te vergemakkelijken. Je bezoek aan www.govaka.be betekent dat je akkoord gaat met het gebruik van cookies. Akkoord